Du då bestämt dig för att baka utan raffinerat socker så gäller det att hitta substitut som har rätt egenskaper för ändamålet. Ett vanligt substitut är sirap, som finns i flera olika sockerfria varianter och smaker. Baka en härligt knäckig paj, underbart sega kolakakor, och goda saftiga bullar. En sockerfri sirap är ett populärt substitut då den innehar många fördelar.
Sockerfri sirap
Smaksatt sockerfri sirap är nästintill helt kalorifri och bygger på sötningsmedlet sukralos. Sirapen innehåller mindre energi och påverkar därför inte blodsockret lika mycket som vanligt socker. På nätet kan du hitta Easis som erhåller en mängd sockerfria livsmedel där du kan läsa om både produkter och hitta inspiration och mer fakta kring bland annat sockerfri sirap. De finns i olika smaksättningar så variationen är stor. Att ringla på frukostgröten, till frukt och bär, och som spännande smakhöjare i bakningen.
Vad är sukralos?
Sukralos är ett kalorifritt och mycket sött sötningsmedel som är vanligt i godis, läsk, kosttillskott och bakverk. Det tas delvis upp i kroppen och utsöndras snabbt utan att brytas ner. Ämnet ger ingen energi och påverkar inte blodsockernivån. Ämnet är stabilt och klarar höga temperaturer och är därför lämpligt i matlagning och bakning. Easis erhåller därför sukralos som ett nyttigt komplement till det söta.
Rissirap
En form av sockerfri sirap i den bemärkelsen att den inte innehåller något raffinerat socker. Ett bra alternativ till socker med en fin och fyllig smak. Den har en diskret men god smak av karamell. Det är en stärkelsesirap som liknar glukos- och majssirap och framställningen sker genom att koka kornmalt råris. Dessa maltkorn sätter igång omvandlingsprocessen till sockerarter. Det är ett hälsosamt sötningsmedel som även balanserar magnesium och kalcium i kroppen. Eftersom rissirap är en vätska så kan det vara klurigt att ersätta vanligt socker som är en torr ingrediens. Det kan skapa en obalans i bakningen men går att kompensera genom att ta bort en liten del av någon annan vätska i receptet.
Fibersirap
Det är en form av sötningsmedel, en sockerfri sirap som passar till hälsoprodukter och bakning. Ett nyttigare alternativ till honung och vanlig sirap. Inspiration till hälsosam bakning går att hitta bland de sockerfria recepten och produkterna på easis. Fibersirap består till största delen av prebiotiskt fiber. Dessa är matsmältningsresistenta kolhydrater, vilket betyder att majoriteten av kolhydraterna är fibrer som går rakt igenom kroppen. Att tillsätta fibersirap är ett bra alternativ då man vill få i sig kostfiber utan socker och fett. Eftersom det innehåller sötningsmedel som komplement så kan det vara laxerande i större mängder men har en god, söt smak och ett långt mycket lägre Glykemiskt Index, (GI), än vanligt socker.
Historien om sirap
Begreppet kommer ifrån det arabiska ordet “sjrab”, vilket betyder dryck. Det började omtalas i Sverige i slutet av 1400-talet. Det var en simmig sockerlag som användes i konfektyrer och bakning. Det förekom både ljus och mörk sirap. I början av 1900-talet importerades sirap från Tyskland för att sedan starta upp en produktion I Sverige.