Vissa råvaror och livsmedel är bra att se till så att du alltid har det hemma. För då kan du alltid svänga samman en måltid. Du kan hitta en hel del av det vi kommer att nämna nedan hos Matkompaniet. Se till att fylla ditt skafferi och din kyl!
Bra saker att ha i skafferiet
Det finns ett par saker du bör satsa på att ha i ditt skafferi. Nedan räknar vi upp vad du alltid bör ha hemma.
Mjöl
Olika typer av mjöl är ett måste. Satsa på vete-, mandel- eller andra mjölsorter. Då kan du alltid baka bröd, göra pajdeg med mera. Mjölet ska förvaras torrt och svalt. Tänk på att vanligt mjöl, det kan du använda även efter att bäst före-datumet har passerat!
Ris
Ris, oavsett sort är en billig samt användbar basvara. Den har lång hållbarhet med.
Buljongtärningar
Att ha olika buljongtärningar är bra, då de fungerar som billiga smaksättare. Dessutom så håller de nästan hur länge som helst, tack vare att de har en hög salthalt.
Pasta
Satsa på att ha pasta i många olika former hemma. Allt från makaroner, spagetti, lasagneplattor, bandspagetti och så vidare. Detta är en bra bas till rätter som är både goda och billiga.
Matolja
En flaska matolja är inte fel att ha hemma, gärna en neutral sort. Satsa även på rapsolja samt olivolja.
Torkade kryddor
Torkade kryddor så som timjan, oregano, rosmarin, dragon, curry och andra torkade kryddor är bra att ha. Dessa håller nästan för alltid, så länge du förvarar dem i lufttäta burkar. Det som kan ske är att de tappar något i färg och smak.
Senap, ketchup och soja
Dessa tre sakerna, de kan hålla i flera år, de är bra smaksättare och är därmed bra att ha hemma.
Linser, ärter och bönor
Torkade baljväxter är smart att satsa på, då de är billiga, hållbara proteinkällor. De funkar att ha i grytor, soppor, röror och så vidare.
Havregryn
Havregryn går att ha till mycket samt att de är billiga så väl som nyttiga.
Lök
Gul lök, rödlök och vitlök är användbara och passar till nästan alla lunch- och middagsrätter.
Bra saker att ha i kylen och frysen
Även i kylen och frysen är det bra att ha vissa livsmedel. Bland annat bör du satsa på att ha ägg, då det är en matig och billiga proteinkälla. Se även till att du har en hårdost, gärna lagrad. Den funkar på mackan, att ha i omeletten, på pastan eller riva och frysa in.
Det är även bra att ha potatis hemma, alltid. Det eftersom du då kan göra en massa rätter. Allt från potatismos till klyftpotatis, råraka eller potatistortilla
I frysen kan du satsa på att ha fryst broccoli, wokgrönsaker, broccoli- och blomkålsbuketter med mera. De passar bra att ha till många rätter. Satsa även på att ha fryst spenat, som passar bra i omeletter, stuvningar och pajer. Frysta bär är även det bra att ha i din frys.