Gör egen sylt
Har du mycket bär och frukt hemma, så kan det vara bra att ta hand om det på olika sätt. En bra grej du kan göra är sylt. Det är inte så svårt. Bra syltburkar och tillbehör hittar du här. I stort sett alla syltrecept använder samma teknik: koka frukt, socker och citronsaft tillsammans tills det tjocknar. Gör den med jordgubbar, hallon, aprikoser – vilken favoritfrukt som helst!
Många fördelar med att göra egen sylt
Det finns många bra fördelar med att göra egen sylt. Bland annat är det ett utmärkt sätt att bevara säsongens frukt. Du kan även kontrollera mängden socker. Även om socker är en nödvändig ingrediens som hjälper fruktblandningen att nå dit den ska så kan du lägga till lite mer eller mindre, och hemmagjord sylt använder nästan alltid mindre än kommersiella preparat. Dessutom innehåller hemlagad sylt inga andra oönskade sötningsmedel som majssirap med hög fruktoshalt.
Så gör du egen sylt
Blanda först uppskuren frukt eller små bär med socker och låt stå. Tillsätt sedan citronsaften. Låt det hela koka upp, rör sedan om och titta tills det når en gelkonsistens. Till sist häller du upp den i burkar.
Koka ihop sylten
Kombinera frukten, sockret och citronsaften i en icke-reaktiv tjockbottnad kastrull. Om tiden tillåter, låt frukt- och sockerblandningen stå över natten innan du tillsätter citronsaften och kokar den.
Vrid nu värmen till medel. När frukten börjar koka, mosa ner frukten med en potatisstöt eller en gaffel för att uppmuntra frigörandet av juice och hjälpa frukten att brytas ner lite.
När sockret har löst sig helt, höj värmen till högt och koka tills det tjocknat, rör om ofta.
Efter ca 15–20 minuter ska blandningen mer se ut som färdig sylt och vara klar för testning. Det gör du på en frusen tallrik. Släpp en liten mängd sylt på den frusna tallriken. Låt det svalna ett ögonblick och kör sedan en sked eller ett finger ner i mitten.
Om du kan se en vanlig väg genom sylten, med rena kanter som inte sluter sig, då är den klar. Om det rinner ihop igen, koka i några minuter till och testa igen.